Veleposlaništvo RS Bratislava /Gospodarsko sodelovanje /

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško

Slovaška je za Slovenijo zaradi njene geografske bližine, članstva v Evropski uniji ter podobnosti v kulturi in jeziku pomembna gospodarska partnerica. Gospodarsko sodelovanje med državama je dobro in je z leta v leto bolj intenzivno, vendar še vedno ostajajo odprte številne priložnosti za njegovo razvijanje in poglabljanje. Uvedba evra na Slovaškem 1. januarja 2009 je sodelovanje še poenostavila.

Slovaška je ena izmed redkih članic Evropske unije, s katero je Slovenija tako na strani izvoza kot uvoza v letu 2008 zabeležila rast. Obseg blagovne menjave je v letu 2008 znašal 669 mio EUR in se je v primerjavi s predhodnim letom povečal za 12,6 %. Slovaška je 17. najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije – izvoz je predstavljal 1,8 % celotnega slovenskega izvoza, uvoz pa 1,3 % celotnega slovenskega uvoza. Slovenija je na Slovaško izvozila za 360,1 mio EUR blaga, kar je za 16 % več kot leta 2007, iz Slovaške pa uvozila za 308,9 mio EUR blaga, kar je za 9 % več kot v letu 2007. Slovenija pri blagovni menjavi s Slovaško beleži presežek v višini 51,2 mio EUR. (vir: Statistični urad RS, JAPTI)

Gospodarska zbornica Slovenije in Slovaška poslovna in industrijska zbornica (SOPK) sta se na sestanku ob uradnem obisku premierja Pahorja z gospodarsko delegacijo na Slovaškem aprila 2009 odločili ustanoviti slovensko-slovaški poslovni klub, s pomočjo katerega se bo gospodarsko sodelovanje še poglobilo, hkrati pa bo še okrepil zaupanje vlagateljev iz obeh držav. Že leto prej sta Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) ter Slovaška agencija za razvoj investicij in trgovine (SARIO) v Bratislavi podpisala Sporazum o razumevanju med agencijama, ki naj bi omogočal večje možnosti sodelovanja slovenskih in slovaških podjetij na področju iskanja potencialnih vlagateljev, izmenjave informacij ter skupnega sodelovanja na tretjih trgih, zlasti na Zahodnem Balkanu.