Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
14.10.2015  

Retrospektiva slovenskega filma

13. oktobra je veleposlaništvo RS v Bratislavi gostilo pisatelja, pesnika, dramatika, scenarista in  avtorja filmskih predlog Ferija Lainščka. Veleposlaništvo je v sodelovanju z Lektoratom slovenskega jezika na Univerzi Komenskega pripravilo projekt Retrospektive slovenskega filma.

Veleposlanica Bernarda Gradišnik je uvodoma izrazila dobrodošlico gostu in obiskovalcem ter predstavila program retrospektive. Nato je obiskovalce nagovoril Feri Lainšček in jim na zanimiv, izviren način predstavil potek svojega dosedanjega ustvarjanja in recitiral svoje pesmi. Na odru je pogovor s Ferijem Lainščkom moderirala slovenska lektorica v Bratislavi Saša Vojtech Poklač, za prevod pa je poskrbela uslužbenka veleposlaništva Sofia Šterbova. Aktivno so sodelovali tudi študentje, ki so recitirali pesmi avtorja v slovaškem jeziku. Obiskovalci so bili nad predstavitvijo in humornimi zgodbami iz življenja Ferija Lainščka  navdušeni.

Po nastopu je sledil sproščen pogovor ob pogostitvi. Večer se je zaključil z ogledom prvega filma v sklopu retrospektive, filmom Petelinji zajtrk, ki je nastal na podlagi romana Ferija Lainščka z istoimenskim naslovom.      

Veleposlaništvo bo v sklopu retrospektive predvajalo tri slovenske filme s slovaškimi podnapisi, začenši s Petelinjim zajtrkom, ki je bil predvajan 13. 10., nadaljevalo 20.10. z Aleksandrinkami ter zaključilo 28. 10. z Vesno. Pričetek predvajanja vseh filmov je ob 18:00 uri v galeriji veleposlaništva.

Vljudno vabljeni!