Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
09.08.2021  

Uvedba elektronskega obrazca za vstop v Slovenijo v letalskem in ladijskem prometu

Uvedba elektronskega obrazca za vstop v Slovenijo v letalskem in ladijskem prometu

Na ravni Evropske unije je bila razvita spletna aplikacija z elektronskim obrazcem za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form - dPLF), ki se uporablja za lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi z nalezljivo boleznijo covid-19. 

Elektronski obrazec za potrebe sledenja stikov potnikov v letalskem in ladijskem prometu z 16. augustom 2021 uvaja tudi Slovenija.

Zato morajo vsi potniki, ki vstopajo v Slovenijo z letalom ali ladjo, pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec za sledenje potnikov. Vsak posameznik bo moral izpolniti ločen obrazec, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, ne bo potrebno izpolniti obrazca, razen v primeru, če bo potnik iz kateregakoli razloga zapustil letališče. 

Več informacij je dostopnih na spletni strani Evropske unije, ki predstavlja enotno vstopno točko za zbiranje obrazcev (https://app.euplf.eu), dodatne informacije v slovenskem jeziku pa na spletni strani www.euplf.eu/sl/eu-dplf-2/index.html, https://www.gov.si/novice/2021-08-12-slovenija-16-avgusta-uvaja-obrazec-za-sledenje-letalskih-in-ladijskih-potnikov/ in https://www.gov.si/en/new/2021-08-12-slovenia-to-introduce-the-passenger-locator-form-for-passengers-travelling-by-airplane-and-ship-on-16-august/ . Več informacij o  pogojih za vstop v Slovenijo je na voljo na www.policija.si/enterslovenia/ .