Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
08.12.2015  

Art Embassy Republic of Slovakia

V soboto, 5. 12., je bil v prostorih Bratislavskega gradu poseben večer. Koncept umetniške simbioze Art Embassy Republic of Slovakia, ki že štiri leta združuje ustvarjanje umetnikov v idiličnem okolju posestva Saksida iz Slovenije, se je prvič predstavil na Slovaškem. Gre za sprva bilateralno sodelovanje umetnikov, ki so prvenstveno iz Slovenije in Slovaške, z leti pa so se skupini postopoma pridružili tudi umetniki od drugod.

Po nagovorih bivše slovaške veleposlanice v Sloveniji N. E. dr. Marianne Oravcove in slovenske veleposlanice v Bratislavi N. E. Bernarde Gradišnik, ki je prevzela pokroviteljstvo nad dogodkom v Bratislavi, je kuratorka Nina Jeza predstavila sam koncept razstave. Na elitni lokaciji galerije na gradu je pod naslovom Brat in slava – Bratislava razstavljeno po eno delo štiridesetih umetnikov. Med njimi jih 11 prihaja iz Slovenije, 21 s Slovaške, preostali pa so iz Srbije, Hrvaške, Italije in celo daljne Japonske.

Projekt je na Slovaškem potekal v sodelovanju z Visoko šolo za upodabljajoče umetnosti v Bratislavi, podprl pa ga je tudi slovaški parlament. S slovenske strani gre ob sodelovanju Veleposlaništva RS v Bratislavi zahvala še Ministrstvu za kulturo.