Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
01.06.2021  

V nedeljo 11. julija 2021 bo potekal referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

Category: Sporočila za javnost

Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, št. 84/21.

Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

Vprašanje na referendumu se glasi: 

»Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?«.

Državljane in državljanke Republike Slovenije, ki v Republiki Sloveniji nimate stalnega prebivališča ali se v času izvedbe zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), to je v nedeljo, 11. 7. 2021 slučajno nahajate na Slovaškem, obveščamo, 

da bo v nedeljo, 11. 7. 2021  med 9.00 in 17.00 po lokalnem času, volišče odprto na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Bratislavi.

V primeru, da na Slovaškem stalno prebivate (izseljenci) in se glasovanja na veleposlaništvu ne morete udeležiti, lahko glasujete po pošti, če to pravočasno sporočite Državni volilni komisiji. DVK bo upoštevala le obvestila, ki bodo prispela na njihov naslov do 25. 6. 2021. 

V primeru, da ste na Slovaškem le začasno (zdomci) in bi želeli glasovati na našem veleposlaništvu ali bi želeli glasovati po pošti s Slovaške, lahko glasujete, če to pravočasno sporočite Državni volilni komisiji. DVK bo upoštevala le obvestila, ki bodo prispela na njihov naslov do 25. 6. 2021 do 24. ure. 

Državljani, ki stalno prebivate v tujini in boste na dan izvedbe referenduma v Republiki Sloveniji, lahko glasujete na voliščih v Republiki Sloveniji (volišča OMNIA), če to namero pravočasno  do 7. 7. 2021 sporočite  Državni volilni komisiji.

Volivci obvestila o načinu glasovanja lahko posredujete elektronsko:

A. Oddajo vloge z digitalnim potrdilom:

e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html

B. Oddajo vloge brez digitalnega potrdila:

e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html

Podrobnejše informacije o možnostih glasovanja iz tujine so objavljene na spletni strani državne volilne komisije:

www.dvk-rs.si/index.php/si/kje-in-kako-volim/glasovanje-iz-tujine

Volivce prosimo, da upoštevajo ukrepe za zajezitev epidemije  COVID – 19, ki bodo na dan glasovanja veljavni na Slovaškem in se z namenom preprečevanja možnosti okužb odločite za glasovanje po pošti.