Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
27.02.2015  

Obeležitev slovenskega kulturnega praznika

Veleposlaništvo RS v Bratislavi je tudi letos obeležilo slovenski kulturni praznik. V sredo, 25. februarja, je veleposlaništvo v sodelovanju z Lektoratom slovenskega jezika Filozofske fakultete Univerze Komenskega, Združenjem SLO/SLO in gospodom Mladenom Herucom iz CK Adrija, pripravilo koncert slovenskega pevskega zbora »Lipa zelenela je…«.

Prisotne je nagovorila veleposlanica RS Bernarda Gradišnik, ki je gostom približala delo in življenje največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Pojasnila je, da se kulturni praznik imenuje po njem, praznuje na dan njegove smrti, sedma kitica njegove Zdravljice pa je po osamosvojitvi postala slovenska himna. »Besedilo, napisano davnega leta 1843, poodmeva še danes, vsaj moralo bi«, je poudarila. V nadaljevanju je predstavila tudi pevski zbor »Lipa zelenela je…«, ki na slovenski glasbeni sceni deluje že od leta 1983. Večina pevcev in pevk so nekdanji člani Akademskega zbora Tone Tomšič. Pod vodstvom dirigenta Karla Leskovca so odpeli 11 umetnih in ljudskih pesmi, začenši z Zdravljico.

Prijeten, čustveno nabit večer je bil zaključen z druženjem ter pogostitvijo. Organizatorji dogodka smo bili navdušeni nad udeležbo, saj je bila galerija veleposlaništva nabito polna, gostje pa nad koncertom.

Koncerta so se udeležili državljani RS, živeči na Slovaškem, prijatelji Slovenije, predstavniki diplomatskega zbora ter ljubitelji kakovostne glasbe.