Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
22.12.2017  

Združeni narodi na predlog Slovenije 20. maj razglasili za svetovni dan čebel

New York, 20. december – Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je danes v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Na ta dan bo javnost vsako leto opozorjena na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, opomnjena na pomen čebel za celotno človeštvo ter pozvana h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje.Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je danes v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Pobudnica resolucije je Slovenija, ki si je preko svoje diplomatske mreže po svetu aktivno prizadevala za pridobitev podpore mednarodne skupnosti.

Sprejem resolucije predstavlja pomemben korak v smeri pravočasne zaščite čebel in drugih opraševalcev ter reševanja vprašanj globalne preskrbe s hrano in odprave lakote v državah v razvoju. Je tudi korak v smeri ustavljanja nadaljnje izgube biotske raznovrstnosti in degradacije ekosistemov in tako prispeva tudi k ciljem trajnostnega razvoja, ki so opredeljeni v Agendi za trajnostni razvoj do leta 2030.

20. maja bo tako svetovna javnost vsako leto opozorjena na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev za prehransko varnost, trajnostni razvoj in biotsko raznovrstnost, opomnjena na pomen čebel za celotno človeštvo ter pozvana h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje.

Republika Slovenija je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije že leta 2015 v okviru Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) začela postopke za razglasitev svetovnega dneva čebel in predlagala resolucijo, ki izpostavlja pomen čebel in drugih opraševalcev. Konferenca Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je pobudo podprla na svojem 40. zasedanju v Rimu 7. julija 2017; postopek pa je bil uspešno zaključen s soglasnim sprejemom Resolucije o svetovnem dnevu čebel s strani Generalne skupščine OZN. Resolucijo je ko-sponzoriralo 115 držav.