Veleposlaništvo RS Bratislava /Novice /
17.07.2015  

17. julij, dan mednarodnega kazenskega pravosodja

Ljubljana, 17. julija 2015 – Danes obeležujemo sedemnajsto obletnico sprejema Rimskega statuta, s katerim je bilo ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče (MKS) za pregon najhujših storilcev genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in agresije.

Ustanovitev MKS šteje za enega večjih premikov in dosežkov mednarodnega prava pri čemer je aktivno sodelovala tudi Slovenija.

 

MKS danes predstavlja enega najpomembnejših orodij za preprečevanje in kaznovanje najhujših zločinov. Po stoletjih dobe nekaznovanosti, kjer glas žrtev grozodejstev ni bil slišan, so z ustanovitvijo MKS te prvič pridobile stalno mednarodno kazensko sodišče in alternativno pot do pravice v primeru, ko države niso zmožne ali niso pripravljene same preganjati storilce hudodelstev.

 

Z nedavno pridružitvijo Palestine, MKS danes šteje 123 članic iz vseh geografskih regij in nudi zaščito več kot 2,3 milijardam ljudi. Sodišče trenutno preiskuje situacije v Sudanu (primer Darfur), Demokratični republiki Kongo, Ugandi, Srednjeafriški republiki, Keniji, Libiji, Slonokoščeni obali in Maliju. Poleg tega poteka še predhodna preučitev devetih situacij, in sicer v Afganistanu, Gruziji, Gvineji, Hondurasu, Iraku, Kolumbiji, Nigeriji, Ukrajini in Palestini. Sodišče nudi pomoč več kot 100.000 žrtvam grozodejstev.

 

Slovenija podpira delo MKS in se pri tem zavzema za univerzalnost, integriteto in učinkovitost sodišča. Še naprej si bo prizadevala za uveljavitev sprememb Rimskega statuta glede kaznivega dejanja agresije in vojnih hudodelstev, sprejetih junija 2010 v Kampali (Uganda). MKS nima lastnih mehanizmov pregona, tako je ključno sodelovanje držav z MKS. Slovenija zato redno poziva države k polnemu sodelovanju s sodiščem. Današnji dan nas tako tudi opominja, da je potrebno nadaljevati s prizadevanji mednarodne skupnosti za krepitev mednarodnega kazenskega pravosodja.

 

Svojo podporo sodišču Slovenija izkazuje tako v multilateralnih forumih kot na bilateralni ravni. Posebno pozornost namenjamo žrtvam hudodelstev. S tem namenom letno namenjamo prostovoljni prispevek 15.000 evrov v Sklad za žrtve, ki deluje v okviru MKS. Kot članica Biroja Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Slovenija tudi aktivno sodeluje pri iskanju rešitev in usmerjanju dela Skupščine. Na pomen MKS Slovenija opozarja tudi z organiziranjem različnih dogodkov. S tem namenom bo vprašanje krepitve mednarodnega kazenskega pravosodja tematika enega izmed panelov na letošnjem Blejskem strateškem forumu.

 

Kaznovanje mednarodnih hudodelstev je nujen predpogoj za dosego sprave ter stabilno in uspešno prihodnost družbe, k čemur pomembno prispevajo tudi mednarodna kazenska sodišča. Slovenija zato na ta dan izraža posebno priznanje in polno podporo delu MKS.